U ZDRAVOM TELU...

Датум објављивања: 27.10.2017   10:38 PM


   Džudo klub ''UŠĆE"                  

УТИЦАЈ  ФИЗИЧКЕ АКТИВНОСТИ НА ЗДРАВЉЕ ЉУДИ

 

    Не можемо да не приметимо да и поред знања и информисаности савремени човек због своје физичке не активности која настаје као последица великог броја дневних, углавном пословних обавеза запоставља своје здравље. Говорити о здрављу, а изоставити позитиван утицај физичке активности једноставно ноје могуће.

Спортом се можемо бавити такмичарски и рекреативно. У овом тексту бих се задржао на овом другом, рекреативном облику који има за циљ искључиво одржавање и побољшавање физичког и менталног здравља човека.                                                                                                              

 

Bежбањем ћемо повећати капацитет срца и плућа, повећати снагу и издржљивост, ојачати кости, регулисати телесну тежину, умањити ефекат многих болести као што су дијабетес, висок крвни притисак, холестерол итд.

Ништа мање није важно и то што ћемо се кроз тренинге ослобађати негативне енергије која се под утицајем савременог начина живота накупља у нама и тако интензивно негативно утиче на ментално здравље.

      Здравствено стање и старостна доб диктирају облик и интензитет вежбања, али сваки појединац треба у складу са могућностима да одабере физичку активност за себе. Није велики број здравствених стања које  човека изопштавају из свих видова рекреације. У колико дужи временски период нисте били физички активни, а нисте контролисали здравствено стање свог организма  требало би да урадите преглед код неког од спортских  лекара који би Вам помогао да одаберете којим видом рекреације ћете се бавити. 

      Не заборавимо да добро здравље уз квалитет живота подиже  радну способност и продуктивност човека тако да је здрав човек од великог значаја за свако одговорно друштво.

      У једном од наредних текстова ћемо Вас упознати са неким од видова рекреације, за кога се препоручују и како их вежбати.

 

                                          

                                                                                   AUTOR TEKSTA:

                                                                                  спортски тренер Саша Ђукић