NEUREĐENA, DIVLJA KUPALISTA

Датум објављивања: 21.06.2017   8:24 AM


         Лето је стигло, почиње сезона купања!

         Омиљено место за окупљање у току лета су купалишта – базени, реке, језера. На уређеним купалиштима званично се објављује почетак сезоне када се организује спасилачка служба и дежурне екипе хитне помоћи. Безбедно купање омогућавају спасиоци који мотре на купаче на уређеним деловима купалишта, који су на отвореним водама улавном означени бовама. На базенима је то углавном цео базен, док на рекама и језерима, постоје делови уређени за купаче, где је безбедно купање и где спасилачка служба може благовремено да одреагује у случају неког непредвиђеног догађаја. На таквим купалиштима је најстроже забрањено пливање ван ограниченог простора и на неуређеним деловима обале због немогућности спасиоца да уоче купаче, траве која се налази испод воде и других опасности. Такође, није дозвољено ни препливавање језера и река, јер поред наведених постоји и опасност и од водених струја као и од чамаца, глисера и бродова који могу угрозити живот купача које често не могу на време да уоче.

 

       Поред уређених, често одредиште купача су неуређена купалишта која представљају посебну опасност по безбедност. Она људе привлаче због своје изолованости и егзотике. На таквим купалиштима не постоје спасилачке службе, нема дежурних екипа хитне помоћи, често не постоји ни прилаз којим би помоћ могла брзо да дође.
 

       Код неуређених купалишта, често се у води налазе и ствари које могу бити опасне по живот купача, камење, жице, дрва, отпад, стрме обале, где чак поред изузетног опреза, може доћи до нежељених последица. Опасност представља и када  купачи непажљиво улазе у воду, ако се купачи претходно не припреме квашењем тела, ако скачу у воду где не знају шта има испод површине воде. Родитељи који доводе децу на таква купалишта се неодговорно се понашају према својој деци где им, дајући лош пример, угрожавају живот. Они посебну пажњу морају обратити на своју децу док су у води. Непливачи морају водити рачуна приликом уласка у воду, где ни у ком случају не би смели да иду на неуређена купалишта, већ да се и на уређеним купалиштима, при уласку у воду обавезно јаве спасиоцима и скрену им пажњу на то да су непливачи.


       Неуређена купалишта и непажња током купања су велика опасност по животе људи, где често долази до фаталних исхода. Одговорно уживајте!

 

                                                                                            

                                                                                                    Tekst priredio :
                                                                           
                                                                                        Dipl. prav. Miloš Joksimović