Dragon Boat - Novi sport na rekama u Srbiji

Датум објављивања: 12.04.2015   10:07 PM


Odlučili smo da Vam danas predstavimo spot koji privlači sve vise mladih na reke. U pitanju Dragon boat.

 

Dragon Boat je sport rasprostranjen širom sveta, koji u sebi simbolično vezuje drevnu tradiciju i takmičarski duh. U kineskoj kulturi Dragon Boat korišćen je u verske svrhe, sa ciljem da se umire bogovi kiše. Dragon boat trke počele su da se organizuju u čast Qu Yuana, ratnika pesnika, koji je, u znak protesta protiv političke korupcije, izvršio samoubistvo u reci Mi Lo. Od tada Dragon Boat postaje značajan deo kineske kulture i patriotizma.

dk2

Negujući tradiciju i sportski duh, 1991. godine osnovana je Internacionalna Dragon Boat federacija. Nakon više od dve decenije postojanja, Dragon Boat zajednica širom sveta okuplja više od 50 miliona članova. Ovo drevno takmičenje podrazumeva trke u standardnim čamcima koje pokreće 18 do 20 veslača, ili u malim čamcima sa 8 do 10 članova, ne računajući bubnjara i kormilara. Čamci su bogato ukrašeni sa glavom zmaja i repom, čime doprinose posmatranju jedinstvenog sportskog spektakla na vodi. Mitski zmajevi smatraju se za vladare vode na zemlji (reke, jezera i mora), kao i za vladare vode na nebu (oblaci, magla i kiša). Prilikom održavanja trke, nezaobilazan član posade je bubnjar. On svojim udaranjem u doboš proizvodi zvuke otkucaja srca zmaja, odnosno usklađuje tempo veslača. U ovom jedinstvenom sportu se, na distanci od 200 do 2 000 metara, mere timski duh i zajedništvo, a ne kvalitet i napor pojedinca.

dk3

Dragon Boat savez Srbije osnovan je 2013. godine. Član je Internacionalne Dragon Boat Federacije (IDBF), kao i Evropske Dragon Boat Federacije (EDBF). Svojim delovanjem Dragon Boat Srbija promoviše razvoj Dragon Boat sporta u regionu. Kao i u svetu, Dragon Boat u Srbiji predstavlja jedinstvenu rekreativnu aktivnost, namenjenu za sve uzraste. Srpski zmajevi su do sada bili učesnici nekoliko međunarodnih takmičenja, na kojima su ostvarili zavidne rezultate.

1375933_976173105731418_5823520427611099526_n

Dragon Boat savez Srbije ima ekskluzivno mesto na beogradskom jezeru Ada Ciganlija. Ovde se okupljaju poklonici Dragon Boata, koji učestvuju u edukacijama, treninzima, pripremama za takmičenja i druženju. Dragon Boat je odličan vid rekreacije i preporučuje se svim ljubiteljima avanturizma i ljudima spremnim za druženje i uživanje. 

Za vise informacija mozete posetiti sajtu http://www.dragonboat.rs/